De waarheid over hybride systemen

9 april 2015 | 2 minuten leestijd

Bij hybride systemen wordt het water op de warmtewisselaar verneveld. Dit heeft twee concrete voordelen. De lagere temperatuur van het water en de verdamping van het water in de warmtewisselaar, zorgen samen voor een verhoging van het koeltechnisch rendement én voor een stevige energiebesparing. Om deze reden is het gebruik van een hybride systeem op een koelmachine steeds populairder. Dit zie je vooral terug bij datacenters en bij andere grootgebruikers. Omdat zij extreem veel koelcapaciteit nodig hebben, profiteren zij optimaal van de voordelen van een hybride-systeem.

Maar bij de meeste – huidige – hybride-systemen is de kans op corrosie levensgroot. Het koelwater voldoet in de regel vaak niet aan de hoge kwaliteitseisen op het gebied van kalk en zouten, maar ook voor wat betreft het risico op legionella. Een ander risico betreft de coating (of het ontbreken ervan!) op de warmtewisselaars. Als er een coating is, betreft het vaak een eenvoudige prepaint-coating, die eigenlijk niet geschikt is voor deze toepassing. Tevens wordt vaak vergeten de kopse kant van de lamellen te coaten. De kalk- en zoutafzetting, in combinatie met de overige vervuiling, zorgen voor corrosie en dus voor een stevige reductie van de koelcapaciteit.

Gelukkig bestaan er sinds kort nieuwe concepten, waarbij het water niet direct in aanraking komt met de lamellen. Door legionellaveilig-water te vernevelen op membranen – die vóór de warmtewisselaar zijn geplaatst – worden de lamellen niet nat. Er ontstaat geen vervuiling, waardoor de kans op corrosie op de lamellen ook minder is. Bovendien is reiniging van de membranen een stuk eenvoudiger en is het risico van aantasting van de lamellen door reinigingsmiddelen nihil. Dit soort systemen, zoals Blue Energy, zijn trouwens ook op bestaande installaties te plaatsen. Dit leidt tot flinke besparingen.

Mijn advies? Gebruik hybride systemen, maar kies wel het juiste systeem en gebruik een coating van topkwaliteit, die door en door is aangebracht. Bespaar hier niet op! U profiteert dan langdurig van extra capaciteit op uw koelmachine en van een energiereductie tot wel 30 procent. En of dat nog niet genoeg is: u verlengt de levensduur van uw koelmachine en u bespaart op onderhoudskosten. Al met al is deze Return On Investment binnen 1 jaar realiseerbaar. Wie biedt er meer?

Gerelateerde artikelen