Heeft u het juiste diploma voor de verplichte EPBD-keuring?

16 april 2014 | 2 minuten leestijd

De Verplichte EPBD-keuring betekent dat gebouwbeheerders nu hun airconditioningsystemen met een totaal opgesteld koelvermogen van meer dan 12 kW elke 5 jaar moet laten keuren. Dit om energiebesparing, minder CO2-uitstoot en een optimaal werk- en verblijfsklimaat te behalen. 

Waarom EPBD?

Veel airconditioning- en verwarmingssystemen staan momenteel niet optimaal afgesteld of sluiten niet helemaal goed aan bij de koelingsbehoefte van een gebouw. De EPBD-keuring is de Nederlandse invulling van de Europese richtlijn Energy Performance of Buildings Directive. Hierdoor zijn EU-landen verplicht om maatregelen te nemen die de energieprestatie van gebouwen verbeteren. Die maatregelen zijn vooral gericht op airconditioning- en verwarmingssystemen. Het doel is om in 2020 20% minder CO2-uitstoot te hebben en 20% energiebesparing te behalen. Met een energie-efficiënte airco kunnen gebruikers gezonder en comfortabeler werken en kunnen exploitatiekosten omlaag. Bovendien levert een goed afgestelde airco bespaart al gauw 10% – 30% op aan energiekosten. 

Heeft u het juiste diploma?

Om de keuringen te mogen doen, heeft u als installateur verplicht een diploma EPBD-A Airconditioningsystemen of een EPBD-B Airconditioningsystemen nodig. Voor klasse 1-installaties – airconditioningsystemen tussen 12 kW en 45 kW – voldoet diploma EPBD-A. Voor klasse 2 en 3 – systemen groter dan 45 kW – heeft u ook een diploma EPBD-B nodig. Het diploma categorie 1 koelinstallaties dat verkregen is na 1 januari 2010, is voorlopig vrijgesteld van het diploma EPBD A. Eventueel is het hierbij wel nodig om het EPBD-B te halen.

Performance scan

Om installateurs en gebouwbeheerders te ondersteunen bij de keuringsverplichting, heeft Agentschap NL de Installatie Performance Scan ontwikkeld. Dit is een gratis applicatie dat bestaat uit een verwarmings- en koelmodule en u ondersteuning kan bieden bij deze verplichte EPBD-keuring. Ook levert de module een keuringsverslag op dat voldoet aan de wettelijke vereisten.

 

Gerelateerde artikelen