Multifunctionele accommodatie in Heerde

8 oktober 2014 | 3 minuten leestijd

Dennis Wegkamp is projectleider werktuigbouwkundige installaties bij Harwig: “Het bruto vloeroppervlakte is 6.400. Hiervan is slechts 825 m2 gesitueerd op de eerste verdieping. Best bijzonder, want bij een dergelijk aantal vierkante meters wordt meestal gestapeld gebouwd. Voor wat betreft de w-installaties hebben we een aantal duurzame technieken toegepast, zoals een gesloten aardwarmtebron, een Verticale  Bodem WarmteWisselaar (VBWW) in combinatie met twee warmtepompen en in de vier luchtbehandelingskasten is warmteterugwinning toegepast. In verband met de duurzame lagetemperatuurverwarming wordt het hele pand verwarmd met vloerverwarming, deels aangevuld met luchtverwarming. Met behulp van de door ons aangelegde hemelwaterafvoerinstallatie gaat de gemeente Heerde straks het regenwater infiltreren.”

CO2 vraaggestuurde ventilatie

In het kader van het programma Frisse Scholen wordt de ventilatie in de klaslokalen CO2-vraaggestuurd geregeld. “Dat is een energiebesparende maatregel. Voordeel voor de gebruikers is dat het vanzelf gaat, zij hoeven nergens op te letten. Voor dit pand komen we volgens het Programma van Eisen voor Frisse Scholen uit op klasse B.”
De oplevering van MFA Heerde staat voor begin 2015 gepland. Dennis: “We zijn net met de afbouwfase gestart. De scheidingswanden en de plafonds gaan er binnenkort in, dus het schiet al aardig op.”

Energiezuinige armaturen

Jans Sikkenga is projectleider elektrotechniek. Hij vertelt: “Op het gebied van duurzaamheid en energie is vooral de w-kant van dit project interessant. Kijk je naar de elektrotechniek dan zijn daar de Led-lampen met energiezuinige armaturen. De rest van de e-installatie is niet speciaal energiezuinig, maar ik zeg altijd: zuinig zijn met energie begint bij jezelf: hoe ga je met een installatie om? En trouwens: in het hele gebouw is aanwezigheidsdetectie geplaatst en daarmee bespaar je automatisch al energie.”
Jans noemt MFA Heerde een complexe installatie. “Verschillende doelgroepen maken straks op verschillende tijden gebruik van het gebouw. Dat vraagt om een installatie met een aantal bijzondere onderdelen. Zo is er toegangscontrole, want bij de kinderopvang mag niet iedereen zomaar naar binnen lopen. Daar zit een beveiliging op. In het gebouw zijn ook een sporthal en een theater gevestigd. Die zijn s `avonds open terwijl de andere faciliteiten (scholen, bibliotheek, BSO) dan dicht zijn. Het is vooral een kwestie van alles goed op elkaar afstemmen.” 

MFA Heerde in cijfers

Er wordt onder andere geïnstalleerd:
•    1,75 km stalen verwarmingsbuis
•    33 km vloerverwarmingsbuis
•    ruim 1 km waterleiding 
•    0,75 km afvoerbuis 
•    ca. 1000 m2 aan rechthoekige luchtkanaal 
•    ca. 800 meter aan ronde luchtkanalen

Gerelateerde artikelen