5 stille en stijlvolle propaan-warmtepompen

Installatie
31 oktober 2023 | 7 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

In warmtepompen worden steeds vaker natuurlijke koudemiddelen toegepast, omdat deze de ozonlaag niet aantasten en het geen broeikasgassen (F-gassen) zijn. Dit in tegenstelling tot hun tegenhangers, de synthetische koudemiddelen. Naast CO2 is ook propaan (R-290 met een GWP van slechts drie) sterk in opkomst. Het wordt gebruikt in deze vijf warmtepompen.

Wolf CHA

Deze lucht/water-warmtepomp om te verwarmen en te koelen heeft een vermogen van 7, 10, of 16/20 kW. Het monoblock valt meteen op door het moderne en stijlvolle ontwerp dat de woning siert. Zonder hulp van een elektrisch element is een aanvoertemperatuur van 70 °C mogelijk. Overigens is er wel een geïntegreerd verwarmingselement van 9 kW aanwezig om langdurige koude periodes te overbruggen. Bij de 16/20 kW uitvoering kan dit eventueel weggelaten worden.

Een ventilator met langzaam draaiende schoepvormige bladen (uilenvleugelontwerp) en diverse andere ontwerpdetails moeten voor een stille werking zorgen. De Wolf CHA monoblock is te combineren met een Wolf CHC warmtepompcentrum. Die bestaat in twee varianten en is onder andere voorzien van een geïntegreerd buffervat.

Kijk hier voor meer informatie over de Wolf CHA

Weheat Blackbird

De Blackbird van het Nederlandse bedrijf Weheat valt meteen op door het unieke horizontale ontwerp. Daardoor kan dit monoblock onopvallend op platte daken en andere vlakke oppervlakken geïnstalleerd worden. Daar is ongeveer twee vierkante meter voor nodig en dat is inclusief dertig centimeter vrije ruimte rondom de warmtepomp.

De lucht die omhoog wordt geblazen, het beschermende rooster en een speciale kap verhinderen dat bijvoorbeeld bladeren de unit binnendringen. De speciaal ontworpen behuizing draagt ook nog bij aan de geluidsreductie.

Het vermogen van de warmtepomp is 8 kW en vooralsnog is dit het enige type warmtepomp dat Weheat heeft ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd. Het installeren wordt aan erkende installateurs overgelaten. De maximale aanvoertemperatuur is 70 °C en de warmtepomp werkt tot een buitentemperatuur van -10 °C. De hybride variant kan via een software update, het aanleggen van extra leidingen en de plaatsing van een boilervat worden omgetoverd in een all-electric versie.

Kijk hier voor meer informatie over de Weheat blackbird

Viessman Vitocal

Tot een buitentemperatuur van -10 °C levert deze monoblock een aanvoertemperatuur van 70 °C. Ook deze buitenunit ziet er weer stijlvol uit en er is iets meer dan een halve vierkante meter aan installatieoppervlakte voor nodig. De ventilator is akoestisch geoptimaliseerd en gebruikt daarnaast toerentalsturing voor een zo laag mogelijk geluidsniveau (35 dB, gemeten op vier meter afstand).

De Vitocal 250-A met een vermogen van 2.6 tot 13.4 kW is speciaal ontworpen voor renovatieprojecten, omdat bestaande (HT) radiatoren gebruikt kunnen blijven worden. Behalve verwarmen kan deze unit ook koelen. Montage kan op een eenvoudige voet (metalen frame), maar er is ook een designvoet leverbaar in dezelfde stijl. Deze designvoet sluit naadloos aan op de buitenunit, waardoor het optisch één geheel wordt.

De Vitocal 252-A heeft ongeveer hetzelfde vermogen en dezelfde specificaties. Ditmaal is de binnenunit voorzien van een geïntegreerde warmwaterboiler van 190 liter.

Kijk hier voor meer informatie over de Viessman Vitocal 250-A en 252-A

Nibe S2125

Een modulerende lucht/water-warmtepomp leverbaar in vermogens van ongeveer 8 en 12 kW en die met verschillende binnenunits en losse regelunits van Nibe gecombineerd kan worden. Deze monoblock is zowel all-electric als hybride (all-electric ready) te installeren en kan zowel verwarmen als koelen. Er is een variant beschikbaar voor 230 Volt en 400 Volt. Het maximale vermogen (de laatste paar kW) is haalbaar via de inzet van een elektrisch element.

De maximale aanlevertemperatuur voor verwarmingswater en tapwater is 75 °C bij een buitentemperatuur van 15 °C en hoger. Daaronder wordt een nog steeds mooie 70 °C gehaald tot -7 °C aan toe. Er is een stille modus om de warmtepomp zo min mogelijk geluid te laten produceren. Daardoor kan de buitenunit eventueel tot op slechts twee meter (model S2125-8) of drie meter (model S2125-12) van de erfgrens geplaatst worden.

Kijk hier voor meer informatie over de Nibe S2125

Acond Pro

De Acond Pro monoblock met traploos regelbare scroll compressor waarmee verwarmd en gekoeld kan worden, is beschikbaar in twee varianten. De Pro R is vooral bedoeld voor grotere woningen en heeft een vermogen van 3.5 tot 18 kW. Terwijl de Pro N met een vermogen van 1.5 tot 9 kW juist speciaal bedoeld is voor kleinere woningen.

Handig is dat er met twee stooklijnen gewerkt kan worden, zoals lage temperatuur verwarming op de ene verdieping en hoge temperaturen radiatoren op een andere verdieping.

Tot een buitentemperatuur van -15 °C levert zowel de Pro R als Pro N een watertemperatuur van 70 °C voor zowel de verwarming als het tapwater. Bij een buitentemperatuur van -22 °C is dat nog steeds een heel nette 65 °C. Het geluidsniveau op vol vermogen is op drie meter afstand slechts 32 dB, terwijl dat op één meter afstand 49 dB is.

Kijk hier voor meer informatie over de Acond Pro. Eco2All is de importeur

Gerelateerde artikelen