Verplichte EPBD airco-inspectie

3 december 2014 | 3 minuten leestijd

De regeling heeft betrekking op comfortkoeling: installaties voor de regeling van de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de lucht in een ruimte.

De Stichting Emissiepreventie Koudetechniek – beter bekend als STEK – vat de regeling als volgt samen:

  • De EPBD-regeling is ingegaan op 1 december 2013 en geldt voor gebouwen met airconditioninginstallaties voor comfortkoeling met een totaal koelvermogen van 12 kW en meer;
  • De eigenaar/beheerder van een gebouw is verantwoordelijk om te voldoen aan de EPBD-regeling;
  • De keuring moet uitgevoerd worden door een EPBD-A of B gecertificeerde monteur (nieuw diploma), de beheerder/eigenaar ontvangt een rapport met resultaten en aanbevelingen
  • Installaties moeten eens in de 5 jaar EPBD-gekeurd worden.
  • De eerste serie gebouwen moet voor eind 2014 gekeurd zijn (Klasse 1: 12 – 45 kW en bouwjaar ouder dan 1-12-2003.)
  • STEK gaat een EPBD-bedrijfscertificaat introduceren.

Het periodiek keuren is goed voor het milieu, het energieverbruik en de veiligheid, aldus STEK. Een deskundige onderzoekt het rendement van de airconditioning en de dimensionering,  en let daarbij op de koelingbehoefte van het gebouw.

EPBD-diploma`s

De verplichte keuring kan flink wat extra werk opleveren. Maar niet iedereen mag de keuring uitvoeren; dat is alleen voorbehouden aan gediplomeerde deskundigen. Het diploma koelinstallaties F-gassen categorie 1 behaald tussen 1 januari 2010 en 1 december 2013 geldt als een diploma EPBD A-airconditioningssystemen, en is geldig tot uiterlijk 5 jaar na de datum van afgifte van dat diploma. Deskundigen die het examen koelinstallaties F-gassen categorie 1 met succes het examen hebben afgelegd, hoeven dus nu geen EPBD A diploma te halen.

Wie het diploma EPBD-A airconditioningssystemen heeft, mag alle handelingen van de EPBD-aircokeuring voor airconditioningssystemen van 12 tot 45 KW uitvoeren. 
Een deskundige in het bezit van zowel diploma EPBD-A als B airconditioningssystemen mag alle handelingen van de EPBD-aircokeuring voor alle airconditioningssystemen uitvoeren, ongeacht het aantal KW.

Sceptisch

Op papier ziet het er mooi uit, maar vanuit de branche wordt vooral sceptisch gereageerd. Een koeltechnisch installateur in het oosten zegt: “Ik zie het nut er niet van in. We hebben twee man in huis die een EPBD-A diploma heeft gehaald, maar daar laten we het voorlopig bij. We hebben tot op heden nog geen keuringsverzoeken van onze klanten gehad. Officieel is het hele EPBD-gebeuren een feit, maar over de uitvoering is nog lang niet alles duidelijk. Wie een regeling verplicht stelt, moet ook zorgen dat die verplichting wordt nageleefd. Dat gaat vast mis, want wie moet dat doen? Brussel drukt deze maatregel erdoor, en waarschijnlijk gaan veel grote jongens ermee vandoor. Kassa: weer 75 euro voor een rapportje. De overheid verwacht dat wij onze klanten opporren en de keuring aan de man gaan brengen. Maar zolang ik voor die eindgebruiker geen meerwaarde zie, ben ik dat niet van plan.”

Gerelateerde artikelen