Warmtepompradiator als oplossing voor renovatieprojecten

Installatie
31 oktober 2023 | 2 minuten leestijd

In nieuwbouw worden warmtepompen bijna altijd gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Ook bij renovaties wint de warmtepomp aan terrein. De lage temperatuurradiator Elia met axiale ventilatoren onder het rooster en volautomatische regeling biedt hier een goede oplossing, maar kan ook perfect in combinatie met andere lagetemperatuursystemen, zoals een condenserende (hoog rendement) gaswandketel.

In nieuwbouwwoningen wordt het gehele verwarmingssysteem op basis van energie-efficiënte-aspecten en de persoonlijke behoeften van de eigenaar gepland. Warmtepompen worden hoofdzakelijk ontworpen voor oppervlakteverwarming en soms voor oppervlaktekoeling. Bij renovatie liggen de zaken anders. Meestal zijn er verwarmingssystemen die ontworpen zijn voor de hoge aanvoertemperaturen met olie- en gasbranders. Bij de omschakeling naar een efficiënt lagetemperatuurverwarmingssysteem met warmtepomp of condensatieketel worden de aanvoertemperaturen aanzienlijk verlaagd. Tot nu toe moesten nieuwe verwarmingssystemen worden geïnstalleerd of moderne radiatoren met een groter verwarmingsoppervlak worden gekozen, wat veel geld en moeite kostte. Daar komt nu verandering in. De Elia-radiator is namelijk goed te combineren met een warmtepomp of met een condensatieketel / hoog rendement CV-ketel.

Verwarmen en koelen

Met de Vasco Elia kan je verwarmen en koelen. Samen met een warmtepomp die standaard ontworpen is voor verwarmen en koelen, zorgt de Elia zowel in de winter als in de zomer voor een aangename temperatuur. De Elia maakt gebruik van geïntegreerde axiale ventilatoren die beschermd worden door een afdekrooster. Ze verdelen de warmte of koude bijzonder snel en werken fluisterstil (geluidsarme comfortwerking < 30 dB(A)). Bij aanvoertemperaturen tussen 35°C en 65°C is er al een behaaglijk verwarmingscomfort. Bij aanvoertemperaturen tot 17°C koelt de radiator(droge koeling).

De installatie van de Elia is eenvoudig omdat hij voorgemonteerd en stekkerklaar wordt geleverd: de installateur hoeft de ventilatorpakketten niet handmatig met elkaar te verbinden of de stekkerkabel met de besturingsprintplaat te verbinden. De Elia wordt net als een gewone paneelradiator eenvoudig op de muur gemonteerd, aangesloten op de leidingen en vervolgens via het stopcontact van stroom voorzien. Het in de fabriek ingestelde ventielinsert maakt de installatie nog eenvoudiger

Gerelateerde artikelen