7 split-unit warmtepompen voor warmte én koelte

Installatie
10 oktober 2023 | 11 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

Bij een split-unit warmtepomp kan de buitenunit een stuk compacter en lichter blijven dan bij een monoblock. Handig als er bijvoorbeeld ruimtebeperkingen zijn. Wel is aanvullend een binnenunit nodig, omdat niet alle componenten zich in de buitenunit bevinden. Dit zijn 5 hybride en all-electric lucht/water-warmtepompen.

Itho Daalderop HP-S

De lucht/water-warmtepompen uit de HP-S serie van Itho Daalderop zijn te gebruiken om te verwarmen, te koelen en eventueel het warme tapwater te verzorgen. De HP-S gebruikt koudemiddel R-410a en is verkrijgbaar met een vermogen van 6,5 kW, 9,5 kW en 12 kW. Deze hebben als aanduiding HP-S 55, HP-S 95 en HP-S 130, met aanvullend BI-UNIT of BU-UNIT in de productnaam als onderscheid tussen binnendeel en bijpassende buitendeel.

De compacte HP-S 55 en HP-S 95 hebben één fan. De HP-S 130 heeft een grotere verdamper en er zijn twee fans boven elkaar geplaatst. De split-units zijn zowel hybride als all-electric inzetbaar. Voor een all-electric opstelling is een bijpassend voorraadvat van 200 en 300 liter ontwikkeld voor warm tapwater. Om dit tapwater op temperatuur te brengen en te houden heeft de warmtepomp ongeveer twee uur per etmaal nodig op een laag toerental.

Kijk hier voor meer informatie over de Itho Daaldrop HP-S

Intergas Xtend

De Xtend is een hybride lucht/water-warmtepomp met een vermogen van 5 kW van Intergas. Standaard geleverd met een externe open verdeler en te combineren met nagenoeg alle gangbare HR-ketels. De binnenunit oftewel Hybrid Heatpump Control Unit is opvallend klein en neemt daardoor maar weinig ruimte in beslag.

Voor de gebruiker is het goed om te weten dat de Xtend op afstand is te bedienen dankzij de Intergas Gateway, de Comfort Touch thermostaat en de Comfort Touch app die je op een smartphone installeert. Als installateur kun je onder andere op afstand diagnoses stellen, parameters veranderen en zie je een overzicht van mogelijke storingen.

Scan de QR-code op de binnenunit om het inregelproces te doorlopen. Het gebruikte koudemiddel is R-32 en de buitenunit kan op prima verder van de gevel vandaan geplaatst worden. Liever een all-electric lucht/water-warmtepomp? Dan kom je uit bij de Intergas Xource van 7kW.

Kijk hier voor meer informatie over de Intergas Xtend

Remeha Mercuria Ace

Een compacte lucht/water-warmtepomp die beschikbaar is in een hybride en all-electric uitvoering en met een vermogen van 4.5 kW, 6 kW, of 8 kW in enkelfase. Er wordt gebruikgemaakt van koudemiddel R-32. Het systeem werkt tot een buitentemperatuur van -20 graden Celsius. Mocht bij zeer lage temperaturen extra vermogen nodig zijn, dan kan er elektrisch of bij de hybride-uitvoering via de cv-ketel worden bijverwarmd. Let op dat er zowel een split-unit als een monoblock uitvoering van de Remeha Mercuria Ace bestaat.

Behalve voor verwarmen kan de Mercuria Ace ook gebruikt worden voor koeling. De warmtepomp is te combineren met een extern staand of hangend boilervat voor de levering van warm tapwater. Voor installateurs is het goed om te weten dat de warmtepomp over het nieuwe Ace-platform (eSmart Inside besturingssysteem) beschikt. Via Bluetooth en de Smart Start app op je smartphone maak je draadloos verbinding om alle installatiestappen te doorlopen waarmee je de warmtepomp in bedrijf stelt.

Kijk hier voor meer informatie over de Remeha Mercuria Ace

ATAG Energion S

Waar het bij de Energion M van ATAG om monoblocks gaat, zijn de warmtepompen uit de ATAG Energion S serie split-units die gebruik maken van koudemiddel R-32. Het vermogen is afhankelijk van het model ongeveer 4, 5, of 8 kW. Kom je Hybrid tegen in de modelnaam, dan verklapt dit dat het om een hybride warmtepomp gaat. Die kan in principe met elke cv-ketel samenwerken, al kan er ook worden gekozen voor een combinatie-set waarbij al meteen een ATAG-ketel zit. De binnenunit van deze warmtepomp wordt aan de wand gemonteerd.

Kom je in plaats van Hybrid de aanduiding Compact tegen in de modelnaam, dan weet je dat het om een all-electric warmtepomp gaat. Die heeft een vloerstaande binnenunit met een geïntegreerde boiler van 180 liter. Als alternatief kun je Compact vervangen door Plus. In dat geval is er een compacte wandhangende binnenunit en een losse staande boiler van naar keuze ongeveer 190 of 280 liter. Er zijn diverse variaties en combinaties mogelijk binnen Hybrid, Compact, en Plus.

Kijk hier voor meer informatie over de ATAG Energion S hybrid split en de all electric plit

LG Therma V Split

De buitenunit van de Therma V Split lucht/water-warmtepomp is zowel aan te sluiten op een binnenunit met geïntegreerd waterreservoir, als op een binnenunit waaraan een extern waterreservoir wordt gekoppeld. Verder kunnen de leidingen tot vijftig meter lang zijn, waardoor er veel vrijheid is wat betreft plaatsing van de buitenunit en de binnenunit.

De vermogens lopen afhankelijk van de uitvoering uiteen van ongeveer 4 kW tot 9 kW, terwijl er ook modellen leverbaar zijn met hogere vermogens van 12 kW tot 16 kW. De meeste uitvoeringen gebruiken koudemiddel R-32, er is een variant die R-410a gebruikt en een variant met zowel R-410a als R-134a.

Dan is er nog een hydrosplit-uitvoering, waarbij er geen leidingen met koudemiddel door de woning of het pand lopen, dat is de LG Therma V Hydrosplit. Kortom, voor nagenoeg elke denkbare toepassing is er wel een variant van deze split-unit warmtepomp te vinden.

Kijk hier voor meer informatie over de Therma V Split en de hydrosplit variant

Vaillant aroTHERM pure

Deze compacte split-unit is goed te combineren met een cv-ketel naar keuze. Met een vloeroppervlak van ongeveer een halve vierkante meter is dit momenteel zelfs de kleinste lucht/water-warmtepomp van Vaillant. In plaats van een hybride uitvoering is all-electric uiteraard ook mogelijk. Zodat de aroTHERM pure kan koelen, verwarmen en het warme tapwater verzorgt.

Het vermogen loopt van 4 tot 10 kW. De binnenunit kan met of zonder back-up heater worden geïnstalleerd die nodig is om (nu of in de toekomst) over te stappen op all-electric. Bij installatie inclusief backup heater wordt door Vaillant gesproken over een all-electric ready hybride opstelling.

Voor een all-electric installatie combineer je de binnenunit met een uniTOWER pure hydraulische toren, die heeft een boiler van 190 liter voor warm tapwater. Als alternatief kan de aroTHERM pure gecombineerd worden met een uniSTOR warmwaterboiler waarmee zelfs tot 500 liter warm tapwater geleverd kan worden.

Kijk hier voor meer informatie over de aroTHERM pure

Bosch Compress 3400i

Deze warmtepomp is verkrijgbaar in een hybride en een all-electric uitvoering, te weten de Compress 3400i Hybride en de Compress 3400i All-electric. Geschikt voor verwarmen, koelen en eventueel het verzorgen van warm tapwater. Er zijn zeven verschillende vermogens beschikbaar, lopende van 4 kW tot 14 kW. Bij de 230V-variant wordt koudemiddel R-32 gebruikt en dat is R-410a als het gaat om de 400V-versie.

Om een all-electric uitvoering te krijgen combineer je de wandhangende binnenunit met een losse boiler. Wat ook kan is kiezen voor een iets andere variant van deze lucht/water-warmtepomp, namelijk de Compress 3400i Tower All-electric. In dat geval is de binnenunit al voorzien van een geïntegreerde 190 liter watertank. Ongeacht de gekozen variant, gebruikers kunnen de installatie eenvoudig bedienen via de Bosch HomeCom Easy app op een smartphone.

Kijk hier voor meer informatie over de Compress 3400i hybride, de Compress 3400i all electric en de Compress 3400 all electric tower

Gerelateerde artikelen