Bijlmerbaasje wordt bijzonder bouwproject

19 september 2017 | 2 minuten leestijd

BAM, de moederonderneming van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, laat in een persbericht weten het terrein te hebben gekocht om het volledig te verbouwen. Op het terrein staan momenteel zes toren waarvan er vijf tegen de vlakte worden gegooid. De laatste toren zal worden getransformeerd tot een gebouw met een verticaal park en stadslandbouw.

Koop- en huurhuizen

In totaal komen er 1350 goed geïsoleerde huizen in zowel de koop- als huursector. Op het dak komen windturbines en zonnepanelen die de energie op het terrein gaan leveren. Voor de verwarming van de huizen op het moment dat het kouder wordt, zullen warmtepompen worden gebruikt. Een aansluiting op het gasnetwerk wordt uit den boze. De ontwikkelaar wil ver gaan op het gebied van duurzaamheid: “Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte.”

Hergebruik van materialen

De duurzaamheid toont zich ook in het hergebruiken van materialen. Bij de bouw wordt 98 procent opnieuw gebruikt. “Gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt”, laat BAM weten. “Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Zelfs de tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes.” 

Gerelateerde artikelen