Nieuwe energiezuinige warmtepomp van LG met propaan

Installatie
7 maart 2024 | 4 minuten leestijd

LG Electronics lanceert de nieuwe Therma V R290 Monobloc lucht-water warmtepomp, die gebruikmaakt van het lage Global Warming Potential (GWP) koudemiddel R290 en is uitgerust met LG’s compressortechnologie. Het biedt verwarming, koeling en warm water in combinatie met een eenvoudig en gebruiksvriendelijk beheer.

Met de introductie anticipeert LG op de strengere regelgeving voor koudemiddelen die in de nabije toekomst in Europa van kracht wordt. LG heeft het koudemiddel R290 – ofwel propaan, met een GWP van slechts drie – gekozen voor de nieuwe Therma V R290 Monobloc. De A+++ oplossing verlaagt de CO2-uitstoot met maar liefst 93 procent in vergelijking met een conventionele cv-ketel door warmte uit de lucht te gebruiken als energiebron. 

Eenvoudige installatie

Het ontwerp van de Therma V R290 Monobloc sluit volgens LG zeer goed aan bij verschillende soorten huizen en gebouwen. De behuizing van LG’s nieuwste lucht-water warmtepomp heeft een lange levensduur en een grijstint die goed past bij elke kleur. Het rooster van de unit – dat zorgt voor de juiste ventilatie om oververhitting te voorkomen – heeft een kenmerkend golvend patroon, wat tevens resulteert in een optimale geluidsreductie. Dankzij het gebruik van één ventilator in plaats van twee, is de Therma V klein genoeg om onder de meeste ramen te plaatsen (daar waar geen ventilatierooster aanwezig is en het raam niet open kan), zonder het zicht te belemmeren. Hiermee is het apparaat een praktische aanvulling op elke woning.

De nieuwe Therma V is een monoblock-oplossing met hydraulische componenten die in de unit zijn geïntegreerd; een configuratie die de installatie vereenvoudigt doordat er geen koudemiddelleidingen nodig zijn. Bovendien biedt de lucht-water warmtepomp van LG flexibiliteit dankzij drie installatiemogelijkheden – regel-, hydro- en combi-units – die rekening houden met verschillende omstandigheden in de installatieomgeving. Met het oog op maximaal onderhoudsgemak krijgen technici toegang tot de binnenkant van de unit door eenvoudigweg het zijpaneel te openen. Voor maximale veiligheid en betrouwbaarheid is de Therma V R290 Monobloc daarnaast voorzien van verzegelde elektrische onderdelen, proactieve ventilatie en ontluchtingskanalen. Doordat vanuit de hoofdventilator onderdruk wordt gecreëerd bij de elektronica, worden alle mogelijke ontvlambare gassen weggezogen en naar buiten afgevoerd.

Het hele jaar door comfort

Naast strengere regels voor energie-efficiëntie introduceert de Europese Unie strengere richtlijnen voor de hoeveelheid geluid die een warmtepomp mag produceren. Dankzij geluids- en trillingsdempende technologieën helpt de Therma V bij het creëren van een prettige en rustige omgeving voor gebruikers en buurtbewoners. Biomechanische innovaties – zoals aëro-naven, hoge voorranden en variabele vleugelkleppen – dragen bij aan minder ventilatorgeluid. Het gebruik van een dubbel geluiddempingssysteem en trillingsdempers zorgt ervoor dat de buitenunit van LG’s lucht-water warmtepomp voor een geluidsreductie van minstens 9 decibel zorgt (12kW modellen). Dit betekent dat de bewoners of buren geen last van geluidsoverlast hebben. De Therma V is één van de stilste apparaten in zijn categorie vanwege deze effectieve geluidsreductie en is gecertificeerd met het Quiet Mark-keurmerk.

Elk huis heeft behoefte aan een betrouwbare warmwatervoorziening, verwarming en koeling. Door het gebruik van een hoog-rendementscompressor met injectietechnologie kan de nieuwe lucht-water warmtepomp van LG het hele jaar door een watertemperatuur tot 75 graden Celsius leveren. Handig voor huiseigenaren en vastgoedbeheerders is dat de installatie ook is te gebruiken met eerder geïnstalleerde radiatorverwarmingssystemen. Dankzij de compressortechnologie van LG kan de Therma V R290 Monobloc een aangename binnentemperatuur behouden, zelfs wanneer het buiten vriest tot -28 graden Celsius. Tijdens de warmere seizoenen houdt de snelle, efficiënte koeling van de oplossing het binnenshuis verfrissend koel.

Gebruiksvriendelijke energieoplossingen

De Therma V biedt maximaal gebruiksgemak en een efficiënt beheer van het energieverbruik door een verbeterde connectiviteit en integratie. Zo kunnen gebruikers via LG’s ThinQ app eenvoudig de temperatuur instellen, zien hoeveel stroom ze verbruiken en hun energiekosten verlagen. De Building Energy Control (BECON) cloud van LG, die is geïntegreerd in de R290, maakt het daarnaast voor HVAC-technici mogelijk om op afstand de software van de warmtepomp vooraf te installeren (en de firmware bij te werken). Dat bespaart veel tijd en vereenvoudigt het installatieproces. De integratie met BECON-cloud geldt overigens niet alleen voor de Therma V, maar wordt vanaf nu óók standaard op alle nieuwe modellen van LG’s warmtepompen en boilers toegepast

Gerelateerde artikelen