Toyota bouwt ‘Stad van de toekomst’

22 januari 2020 | 3 minuten leestijd

“Een complete stad vanaf de grond opbouwen, zelfs op een kleine schaal als dit, is een unieke mogelijkheid om toekomstige technologieen te ontwikkelen, waaronder een digitaal besturingssysteem voor de infrastructuur in de stad”, zei Akio Toyoda, president van Toyota Motor Corporation, tijdens de presentatie op CES. “Door mensen, gebouwen en voertuigen allemaal met elkaar te verbinden en te laten communiceren via data en sensoren, zijn we in staat om AI-technologie te testen waardoor we de potentie hiervan ten volste kunnen benutten.”

Toyota zal andere commerciële en academische partners en geïnteresseerde wetenschappers en onderzoekers uitnodigen om in Woven City aan eigen projecten te komen werken. “We verwelkomen iedereen die de missie heeft om onze toekomstige manier van leven te verbeteren om gebruik te maken van dit unieke onderzoeksecosysteem en samen met ons een nog betere manier van leven en betere mobiliteit voor iedereen te creëren.”

Deense architect

Voor het ontwerp van de stad is de Deens architect Bjarke Ingels ingeschakeld. Zijn bedrijf maakte eerder onder andere de twee nieuwe World Trade Centers in New York en het Lego House in Denemarken. “De opkomst van verschillende technologieen verandert de manier waarop we wonen en navigeren in onze steden”, zegt Ingels. “Verbonden, autonome, emissievrije en gedeelde mobiliteitsoplossingen zullen ongetwijfeld een wereld van mogelijkheden voor nieuwe vormen van stadsleven ontketenen. Met de breedte van technologieën en industrieën die we hebben kunnen gebruiken en waarmee we kunnen samenwerken vanuit het Toyota-ecosysteem van bedrijven, geloven we dat we een unieke kans hebben om nieuwe vormen van stedelijkheid te verkennen met de Woven City zodat andere steden hier ook gebruik van kunnen gaan maken.”

Ontwerp van de stad

In de stad is het straatgebruik in drie types verdeeld: alleen voor snellere voertuigen, voertuigen met een lagere snelheid, persoonlijke mobiliteit en voetgangers en een parkachtige promenade alleen voor voetgangers. Deze straattypes weven samen tot een organisch rasterpatroon om het testen van autonomie te helpen versnellen.

De gebouwen in de stad worden voornamelijk gemaakt van hout en door middel van robots, om zo de CO2-voetafdruk te verkleinen. De daken zullen worden bedekt met fotovoltaïsche panelen om zonne-energie te genereren, naast de energie die ontstaat door waterstofbrandstofcellen. De bewoners krijgen toegang tot allerlei technologieen zoals in-home robotica die ondersteunen bij het dagelijks leven. De huizen zijn voorzien van kunstmatige intelligentie en sensoren om onder andere de gezondheid van de bewoners te controleren.

Om inwoners door de stad te laten bewegen worden volledig autonome voertuigen zonder emissie ingezet op de hoofdwegen. In en rondom Woven City zullen autonome ‘Toyota e-paletten’ worden gebruikt voor transport en leveringen, evenals voor mobiele retail. In de stad zullen medewerkers van Toyota en hun families, pensionada’s, retailers, bezoekende wetenschappers en partners worden gehuisvest. Er zullen in eerste instantie, naar verwachting begin 2021, 2000 mensen gaan wonen.

Gerelateerde artikelen